Jenis-Jenis Dadah

JENIS-JENIS DADAH

Dadah boleh dibahagikan kepada lima bahagian.

1.    Narkotik / Opait (Heroin, Morfin, Candu, Kodien & Metadon)

2.    Perangsang / Stimulants (Amfetamin, Methamfetamin, Ecstasy & Kokain)

3.    Penekanan / Depressants (Barbiturat, Trankuilizer, Alkohol)

4.    Hallucinogen (LSD, PCP, Meskalin, Psilosibin)

5.    Cannabis (Ganja, Hashish & Marijuana)

JENIS-JENIS DADAH YANG POPULAR PADA MASA KINI

1.      Morfin

Dikenali juga sebagai “M”, “White Stuff”, “White Powder”, “Monkey”, “Dreamer”, “Morpho”, “Tab”, “Morb”, “Cubes”, “Emsel” dan “Melter”. Morfin ialah sejenis alkaloid yang diperolehi dari candu mentah. Dalam pasaran gelap, ia selalunya diperolehi sebagai morfin mentah, bes morfin (morphine base) atau morfin sulfat atau morfin hidroklorid. Ia terdapat dalam bentuk blok, serbuk atau pil. Cara menggunakan morfin adalah dengan menyuntik larutan morfin atau menelan pil-pil morfin.

(Ini adalah contoh gambar yang di ambil dari laman google)

2.      Ganja

Ianya dikenali sebagai “Kanabis Herba”, “Marijuana/Grass”, “Pot/Weed”, “Bhang”, “Kif”, “Takrouri” dan “Dagga”. Kanabis herba atau ganja merujuk kepada bahagian daun dan pucuk berbunga pokok kanabis yang dikeringkan dan kadang-kadang dijadikan dalam bentuk blok atau ‘sate’. Ia menyerupai tembakau walaupun lebih kehijau-hijauan. Kandungan THC adalah antara 0.25%-8%.

(Ini adalah contoh gambar yang di ambil dari laman google)

 

3.      Kokain

Kokain berasal dari daun koka atau Erythroxylon coca dan lain-lain jenis pokok Erythroxylon yang terdapat di Peru, Bolivia, dan Colombia di pergunungan Andes, Amerika Selatan. Bahan ini kebanyakannya disalah gunakan di Amerika Syarikat.

(Ini adalah contoh gambar yang di ambil dari laman google)